Έκδοση ESTA για ταξίδι στις ΗΠΑ

Οι ταξιδιώτες με Ελληνικό διαβατήριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α.) δεν χρειάζονται πλέον VISA για την είσοδό τους στην Αμερική, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ESTA, εάν η παραμονή τους δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Στο εξής πλέον χρειάζονται:

1. Ηλεκτρονική Αίτηση (ESTA) η οποία θα πρέπει να συμπληρωθεί τουλάχιστον 72 ώρες πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση με την ηλεκτρονική έγκριση και να προσκομιστεί στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση. Σημειωτέον ότι ο επιβάτης θα πρέπει να σημειώσει τον προσωπικό κωδικό έγκρισης που θα του δοθεί και έχει ισχύ για δύο έτη.

2. Το διαβατήριο θα πρέπει να έχει εκδοθεί με την 26η Αυγούστου 2006 για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία. Διαφορετικά ισχύει ο παλιός κανονισμός που προβλέπει απόκτηση VISA.

3. Θα πρέπει να διαθέτει έγκυρο αεροπορικό εισιτήριο με ημερομηνία επιστροφής που δεν θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες από την ημερομηνία αναχώρησης.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

– Εάν οι ταξιδιώτες διαθέτουν ήδη VISA σε ισχύ, τότε δεν χρειάζεται η αίτηση ESTA, ούτε το διαβατήριο να είναι έκδοσης μετά την 26η Αυγούστου 2006.

– Η έγκριση της αίτησης ESTA δεν σημαίνει απαραίτητα και οριστική έγκριση εισόδου στις Η.Π.Α. Η τελική απόφαση λαμβάνεται στο αεροδρόμιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στο τμήμα ελέγχου διαβατηρίων.

– Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν εγκριθεί η ηλεκτρονική αίτηση ESTA, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ακολουθήσουν την διαδικασία έκδοσης βίζας κατόπιν ραντεβού στην Πρεσβεία των Η.Π.Α.

– Υπάρχει ένα κόστος ανά αίτηση της τάξεως των $ 14, ποσό που θα πρέπει να χρεωθεί σε πιστωτική κάρτα εφόσον  αίτηση γίνει on-line.