Ισλανδία – Καλοκαίρι 2020 – Ο γύρος του νησιού

Image result for iceland

 

1η ήμερα : Αθήνα – Ηφαίστειο Hekla – Hella

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, συνάντηση με τον αρχηγό του ταξιδιού σας και αναχώρηση. Άφιξη στο Reykjavik. Στη συνέχεια, ο δρόμος μας οδηγεί παραλιακά στο Grindavík, όπου θα κάνουμε στάση για το δείπνο μας. Περνάμε το όμορφο παραθαλάσσιο χωριό Eyrabakki, το Selfoss και φτάνουμε ύστερα από λίγο στην Hella, έχοντας πάντα στα αριστερά μας το γνωστό ηφαίστειο Hekla, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ισλανδίας – περισσότερες από 20 εκρήξεις έχουν συμβεί από το 874. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, οι Ευρωπαίοι ονόμαζαν το ηφαίστειο αυτό, «πύλη για την κόλαση». Διανυκτέρευση στην Hella.

 

2η ήμερα: Hella – Ηφαίστεια – Καταρράκτες – Παγετώνες – Skaftafell

Η μέρα μας ξεκινάει με επίσκεψη του πρώτο καταρράκτη του ταξιδιού μας, τον Seljalandfoss και ίσως κάποιοι καταφέρουν να ανακαλύψουν τον κρυμμένο καταρράκτη Gljúfrafoss.  Συνεχίζουμε για την περιοχή του καταρράκτη Skógafoss, τον υψηλότερο καταρράκτη της Ισλανδίας, συνδεδεμένο με πολλούς μύθους. Η Μαύρη Παραλία με την σπηλιά από βασάλτη είναι η επόμενη στάση. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο τα χαριτωμένα πτηνών puffins. Στάση για καφέ στο Vik. Στο δρόμο μας συναντάμε το Πάρκο Μνήμης Laufskálavarða, πριν γνωρίσουμε και περπατήσουμε στο μαγευτικό φαράγγι Fjaðrárgljúfur.  Στάση για γεύμα σε ένα μικρό εκτός δρόμου εστιατόριο. Ξεκούραση και μέσα από τα «λιβάδια» της λάβας και τα ερημικά τοπία θα περάσουμε από τους βραχώδεις σχηματισμούς Dverghamrar και Haoldukvisl, που φαίνεται σαν να φυτρώνουν στο άγονο έδαφος. Περνάμε την γέφυρα-μνημείο Skeiðará Bridge, κατεστραμμένη από την έκρηξη του ηφαιστείου και την πλημμύρα που ακολούθησε. Αν έχουμε χρόνο θα επισκεφθούμε το πάρκο Skaftafell και τους καταρράκτες Hufnafoss, Magnusarfoss και Svartifoss (Μαύρο Καταρράκτη). Άφιξη στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

 

3η ήμερα: Λιμνοθάλασσα Jokulsarlon – Παγετώνας Vatnajokul – Hofn – Myvatn

Το οδοιπορικό μας συνεχίζεται με την λιμνοθάλασσα του παγετώνα Jökulsárlón, ένα από τα θαύματα της φύσης της Ισλανδίας και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους  ταξιδιώτες. Ακολουθεί βόλτα με τα αμφίβια πλοιάρια στο Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, το οποίο καλύπτει το 13% της Ισλανδίας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα Εθνικά Πάρκα της Ευρώπης. Τεράστια παγόβουνα γεννιούνται από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης και επιπλέουν γύρω από τη λιμνοθάλασσα σε όλα τα σχήματα και τα χρώματα. Απολαύστε το θέαμα και αφήστε τους έμπειρους  οδηγούς να σας μεταφέρουν σε όλα τα μυστικά και τα θαύματα αυτής της υπέροχης λίμνης.
Επόμενη στάση ο φάρος Hvalnes, σε μία άκρη της δαντελωτής ακτογραμμής των ανατολικών φιόρδ. Μετά από μια μικρή στάση στο ψαροχώρι του Djupivogur με το μικρό μουσείο πετρωμάτων. Συνεχίζουμε για να θαυμάσουμε τα ακατοίκητα υψίπεδα και την άγρια ομορφιά του σεληνιακού τοπίου της Ανατολικής Ισλανδίας.

Μικρή στάση στο Egilsstadir για ξεκούραση και προαιρετικό γεύμα ή καφέ και αναχώρηση για την λίμνη Mývatn στην οποία θα απολαύσουμε ένα χαλαρωτικό μπάνιο στα φυσικά θερμά λουτρά της, τα οποία περιέχουν ένα μοναδικό μείγμα μετάλλων, πυριτικών αλάτων και γεωθερμικών μικροοργανισμών. Η επαφή με τα ιαματικά αυτά νερά είναι ευεργετική τόσο για το δέρμα όσο και για το πνεύμα. Διανυκτέρευση στο Μyvatn.

4η ήμερα: Dettifos – Asbyrgi – Krafla – Husavik

Πρωινό και στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς τη ζεστή πηγή της περιοχής Námaskarð με τις απόκοσμες πισίνες λάσπης και των φυσαλίδων που βγαίνουν από το σώμα της γης. Συνεχίζουμε προς τα βορειοανατολικά, με προορισμό το πανέμορφο φαράγγι Asbyrgi με ενδιάμεση στάση στον καταρράκτη Dettifoss, τον πιο ισχυρό καταρράκτη της Ευρώπης, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Vatnajökull  αφού περάσουμε από το πάρκο Krafla και τη λίμνη Βίτι.
Τελικός προορισμός μας το Husavik, διανυκτέρευση.

5η ήμερα: Akureyri – Glaumbær – Grabrok – Glannifoss – Reykholt

Πρωινό και μετάβαση στο λιμάνι για το «κυνήγι» φαλαινών. Το μεσημέρι επίσκεψη του Goðafoss, τον Καταρράκτη των Θεών, της γειτονικής γοητευτικής πόλης Akureyri, που βρίσκεται στον μυχό του Eyjafjörður, του μεγαλύτερου φιόρδ της χώρας. Το απόγευμα κατευθυνόμενοι δυτικά, θα σταματήσουμε για επίσκεψη της πιο παλιάς φάρμας της Ισλανδίας και νυν λαογραφικό μουσείο, το Glaumbær (900 μ.Χ.). Σύντομη στάση στην εκκλησία Víðimýrarkirkja. Συνεχίζοντας νότια θα σταματήσουμε στον εντυπωσιακό κρατήρα του ηφαιστείου Grábrók με τη μαγευτική θέα στην κοιλάδα με τα πανάρχαια ίχνη λάβας, τη λίμνη και το δάσος του καταρράκτη Glannifoss. Διανυκτέρευση στο Reykholt.

6η ήμερα: Προαιρετική εκδρομή στον Παγετώνα Langjokull – Σπηλιά Λάβας Vidgelmir – Reykjavik

Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία, μοναδική ίσως για πολλούς, να απολαύσουμε ένα από τα πιο παρθένα μέρη του κόσμου! Θα δούμε τον δεύτερο μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας από το εσωτερικό του! Πριν δημιουργηθούν οι σήραγγες στον παγετώνα Langjokull, κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να δει το όμορφο μπλε του πάγου στην καρδιά ενός παγετώνα. Θα επιβιβαστούμε (προαιρετικά) σε ένα ειδικά τροποποιημένο όχημα, μαζί με έμπειρο οδηγό, για να εξερευνήσουμε το περιβάλλον, να απολαύσουμε τη θέα και να καταλήξουμε μέσα στα βάθη του παγετώνα. Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στην εντυπωσιακή «σωλήνα» λάβας Víðgelmir με τη βοήθεια όλων των νέων διαδρόμων πρόσβασης που έχουν δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό, καθώς και με την καθοδήγηση συστήματος φωτισμού τελευταίας τεχνολογίας. Μετά από τις αξέχαστες αυτές εμπειρίες και την απαραίτητη στάση για γεύμα, θα δούμε τον πλέον διαφορετικό καταρράκτη και ένα από τα πιο ζεστά σημεία της Ισλανδίας, το Deildartunguhver. Άφιξη το βράδυ στο Reykjavik. Διανυκτέρευση.

7η ήμερα: Reykjavik – Χρυσός Κύκλος

Σήμερα η ημέρα μας είναι αφιερωμένη σε κλασικές αξίες, καθώς ταξιδεύουμε στα αξιοθέατα του περίφημου «Χρυσού Κύκλου». Θα γνωρίσουμε την  «εξοχή της Ισλανδίας», αρχίζοντας από το Pingvellir, μια αξιοσημείωτη γεωλογική περιοχή και το πιο ιστορικό σημείο του νησιού. Εδώ βρίσκεται το παλαιότερο δημοκρατικό Κοινοβούλιο που ιδρύθηκε το 930. Το Pingvellir βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Pingvallavatn, τη μεγαλύτερη του νησιού, η οποία είναι τώρα εθνικό πάρκο. Το πανέμορφο φαράγγι που διασχίζει το πάρκο είναι στην πραγματικότητα το σημείο συνάντησης δύο τεκτονικών πλακών της Γης. Συνεχίζουμε για το Gulfoss, τον Χρυσό Καταρράκτη, έναν από τους εντυπωσιακότερους της Ευρώπης: χιλιάδες τόνοι παγωμένου νερού πέφτουν με παράλληλη φορά και δημιουργούν ένα βαθύ φαράγγι. Λίγο πιο κάτω από το Gulfoss βρίσκεται ο Μεγάλος Πίδακας (Geyser), που έδωσε το όνομά του σε όλες τις θερμές πηγές του κόσμου. Θα δούμε  έναν από τους πιο ενεργούς πίδακες της περιοχής, το Strokkur, που φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα. Συνεχίζουμε με επίσκεψη στον κρατήρα Kerið, πριν περάσουμε από την πράσινη πόλη Hveragerði, που αυτοαποκαλείται η «πρωτεύουσα των θερμών πηγών του κόσμου» («hot springs capital of the world»), έχοντας θερμές πηγές που τις εκμεταλλεύονται για θέρμανση και καλλιέργειες. Επιστροφή στο Ρέικιαβικ και περιήγηση στην πόλη. Διανυκτέρευση.

8η ήμερα: Reykjavik– Προαιρετικά Σαφάρι φαλαινών ή /και Blue Lagoon

Σήμερα απολαύστε την ησυχία της πόλης, κάντε βόλτα στο κέντρο, επισκεφθείτε κάποια από τα μουσεία της ή προτιμήστε ένα μπάνιο στα κολυμβητήριά της, που θερμαίνονται από  τις φυσικές θερμές πηγές. Δυνατότητα για προαιρετική εκδρομή στην ηφαιστειακή Γαλάζια Λίμνη, ένα καταπληκτικό γεωθερμικό σπα που μοιάζει με παράδεισο.

Εναλλακτικά, προτείνουμε μια προαιρετική εκδρομή για σαφάρι φαλαινών. Επιβίβαση στο «φαλαινοθηρικό» και απόπλους για τον Ατλαντικό για να παρακολουθήσουμε το ‘χορό’  των μπλε φαλαινών, των μεγαλύτερων θηλαστικών του κόσμου με μήκος έως και 27 μέτρα. Διανυκτέρευση στο Ρέικιαβικ.

9η ήμερα: Reykjavik – Αθήνα

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση για την πτήση της επιστροφής.

Γενικές παρατηρήσεις

Τιμές

Από 2865,00€